4 1 1200x642 - СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ НА ЛИМАНСКОЈ АДИ ПОСЕТИЛИ ПОТОМЦИ РАТНИКА "ГВОЗДЕНОГ ПУКА"
ИСТАКНУТО ТРАКА

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ НА ЛИМАНСКОЈ АДИ ПОСЕТИЛИ ПОТОМЦИ РАТНИКА „ГВОЗДЕНОГ ПУКА“

pin - СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ НА ЛИМАНСКОЈ АДИ ПОСЕТИЛИ ПОТОМЦИ РАТНИКА "ГВОЗДЕНОГ ПУКА"

Дана 18.08.2024.г. чланови Друштва за неговање слободарских традиција из Ниша, на челу са председницом госпођом Славицом Јовановић-Димић и чланом Мирославом Величковићем, као и потомци ратника „Гвозденог пука“, из Ниша и околине, посетили су нашу општину, тј. месну заједницу Бадовинци – спомен обележје на Лиманској ади покрај реке Дрине, „Гвоздени крст – Гвозденом пуку“ који је подигнут у славу бораца, који почеком I светског рата 1914.г. одбранише нашу Мачву од тешких злодела Аустроугара.

Наиме, након тешког пораза непријатеља на Церу, у ноћи 25/26.08.1914. непријатељ је покушао да поново продре у Србију на потезу села Бадовинци (атар Лиманска ада) и у Црној Бари на ушћу Дрине у Саву.

1 3 473x630 - СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ НА ЛИМАНСКОЈ АДИ ПОСЕТИЛИ ПОТОМЦИ РАТНИКА "ГВОЗДЕНОГ ПУКА"

Гвоздени пук се налазио на Лиманској ади, и сазнавши да је злогласни 79. пук „Бана Јелачића“ почео пребацивање преко Дрине код Лиманске аде,  повукао се и направио „потковицу“ и сачекао непријатеља да пређе у Србију, а затим извршио изненадни и снажни контранапад, тако да је непријатељ претрпео велике губитке. На тако малом простору остало је око 1.500 побијено непријатељских војника, док је већи део смрт пронашао покушавајући да побегну преко набујале Дрине.

Госте је дочекао помоћник председника општине Иван Остојић, председник месне заједнице Бадовинци Милан Игњатовић, потомци ратника Гвозденог пука, инжењер Зоран Ђорђевић и професор Слободан Боба Ђорђевић из Сремске Митровице и секретар Удружења потомака ратника 1912-1920. „Пук краљевића Александра“ из Богатића, Којић Милован.

После молитве и полагања венаца, гостима се обратио председник месне заједнице Бадовинци, као и помоћник председника општине Иван Остојић, пожелевши им добродошлицу.

2 1 840x630 - СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ НА ЛИМАНСКОЈ АДИ ПОСЕТИЛИ ПОТОМЦИ РАТНИКА "ГВОЗДЕНОГ ПУКА"

Историјат изградње споменика изложио је професор Слободан Боба Ђорђевић, док је укратко о току битке говорио главни покретач и учесник изградње спомен обележја, инжењер Зоран Ђорђевић.

На крају посете Милован Којић поклонио је по две своје књиге: Мачва у II светском рату, као и Збирку српске родољубиве поезије публиковане у периодици од 1912. до 1918. године, председници друштва за неговање слободарских традиција госпођи Славици Јовановић Димић, затим господину Величковић Мирославу, истакнутом члану друштва, писцу и члану удружења „Кајмакчалан“ и једном од оснивача сајта „Српски ратни меморијали“, човеку који је открио више стотина спомен обележја наших див јунака и иста уредио у разним беспућима Северне Македоније.

Поред тога уручени су и књиге господину Ђорђевић Мирославу – писцу, фотографу, и једном од оснивача горе наведеног сајта.

Милован Којић

Related Images: